Εκστρατεία: Αλέξιος 1113 μ.Χ.

Ένα απλό, αλλά συνάμα καθόλου απλοϊκό παιχνίδι τύπου εκστρατείας με θέμα τις συγκρούσεις των Βυζαντινών και των Σελτζούκων Τούρκων κατά την περίοδο της Α’ Σταυροφορίας.

headr_al

Αυτό επιλέξαμε να είναι το επόμενο πρότζεκτ και ήδη βρισκόμαστε στη φάση προετοιμασίας των μινιατούρων για να προσομοιάσουμε τις μονάδες των αντιπάλων στρατών. Υπολογίζουμε ότι με την καινούργια χρονιά θα είμαστε σε θέση να τρέξουμε τις πρώτες φάσεις της εκστρατείας. Μείνετε συντονισμένοι για να μαθαίνετε την εξέλιξη.

Ιστορικό υπόβαθρο

Έτος 1113 μ.Χ: Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία βιώνει μια οικονομική, πολιτιστική και στρατιωτική αναγέννηση. Τα παράλια του Αιγαίου έχουν ανακτηθεί. Τώρα, τα στρατεύματα του αυτοκράτορα Αλέξιου Κομνηνού έχουν προωθηθεί στο εσωτερικό μέχρι την κοιλάδα του Μαιάνδρου, σε όλη την Παφλαγονία, και κατά μήκος της νότιας ακτής της Μικράς Ασίας. Οι έρημες πόλεις του παρελθόντος βλέπουν τον πληθυσμό να επιστρέφει. Μετά από 40 χρόνια λεηλασίας και  Τουρκικής κατοχής η γη ξανανθίζει.

cru7

Οι δυνάμεις του Σελτζούκου σουλτάνου και οι Τουρκομάνοι νομάδες ενεργοποιούνται. Είναι αποφασισμένοι να λεηλατήσουν οτιδήποτε και μετά να πυρπολήσουν τα πάντα.  Απλώνονται σε κάθε σπιθαμή των εδαφών σαν πλημμυρίδα. Μερικοί είναι τόσο τολμηροί ώστε να δημιουργήσουν σατραπείες και μικρά εμιράτα αψηφώντας τον εχθρό.

Οι Τούρκοι επικεφαλής, για να καταφέρουν να επιβιώσουν πρέπει να επανακτήσουν την λεία τους. Έτσι, θα κρατήσουν τους ακόλουθούς τους ικανοποιημένους και υπό έλεγχο. Οι βυζαντινός στρατός όμως έχει διαφορετικά σχέδια. Ο θύτης γίνεται τώρα θύραμα. Κάθε ορεινό πέρασμα μπορεί να είναι αποκλεισμένο ή να κρύβει ενέδρα. Πάνω στους λόφους δύο – τρεις ιππείς παρακολουθούν τις κινήσεις του αυτοκράτορα, ο οποίος είναι καθ΄οδόν με τον αυτοκρατορικό στρατό με τους  τρομερούς Λατίνους και Βαράγγους μισθοφόρους που μπορούν να δώσουν ανά πάσα στιγμή το τελικό χτύπημα.

cru2Οι Βυζαντινοί πρέπει να προστατεύσουν τους πολίτες τους και να τους δείξουν ότι τα σύνορα είναι ασφαλή. Για να γίνει αυτό, δεν μπορούν να είναι παθητικοί. Αλλιώς θα πρέπει να μεταναστεύσουν μαζικά και η απώλεια των εδαφών θα είναι οριστική. Θα πρέπει να καταστρέψουν τον εισβολέα με όποιο τρόπο μπορούν. Η βυζαντινή υψηλή στρατηγική αποτελούμενη από ένα κράμα λεπτών χειρισμών, προσοχής αλλά και αποφασιστικότητας όπου κρίνονταν απαραίτητο, ήταν το σήμα κατατεθέν της επιτυχίας τους ανά τους αιώνες. Η τυφλή επιθετικότητα μπορεί να αποβεί μοιραία. Μόνο με την παρουσία του αυτοκράτορα που εκτός από καλός στρατηγός είναι και ικανός διπλωμάτης, οι βυζαντινοί πολίτες θα είναι σε θέση να φέρουν πίσω τους αιχμαλωτισμένους δικούς τους αλλά και τις περιουσίες τους.

Τι περιλαμβάνεται στο παιχνίδι

Το παιχνίδι συμπεριλαμβάνει κανόνες (Iron Bow)*, χάρτη, κάουντερς και την κάθε ξεχωριστή προσωπικότητα διοικητών. Κάθε βυζαντινός  και Τούρκος διοικητής αλλά και ο Εμίρ παρουσιάζονται στο παιχνίδι όπως ακριβώς αναφέρονται από την Άννα Κομνηνή στην Αλεξιάδα! Στην πραγματικότητα, η ροή του παιχνιδιού, είναι καθοδηγούμενη από την συμπεριφορά και την ποιότητα αυτών των ηγετών: οι καλοί ηγέτες είναι αποφασιστικοί και κάνουν πράγματα, ενώ οι κακοί είναι διατσακτικοί και καθυστερούν. Περιλαμβάνονται όλοι οι τύποι μονάδων που ήταν παρούσες ιστορικά: το τουρκικό βαρύ ιππικό Γκουλάμ, οι Τουρκομάνοι ιπποτοξότες, ελαφρύ και βαρύ πεζικό, Βυζαντινοί κατάφρακτοι, Νορμανδοί και Βαράγγοι μισθοφόροι, Πετσενέγοι. Άπαντες παρόντες!

mapbit1

*Οι Iron Bow, είναι κανόνες για τακτικές μάχες ειδικά μελετημένοι για την περίοδο των σταυροφοριών. Διατίθενται ΔΩΡΕΑΝ στον παρακάτω σύνδεσμο: http://perfectcaptain.50megs.com/request.html

Πέρα από αυτό μπείτε στον κόπο για μια περιήγηση στο συγκεκριμένο ιστότοπο. Θα ανακαλύψετε εκπληκτικά θέματα και εκστρατείες για wargaming διαφόρων ιστορικών περιόδων, τα οποία συνοδεύονται από ειδικούς κανόνες τακτικών μαχών. Μπείτε στον κόπο, αξίζει!

Προϋποθέσεις νίκης

Για να κερδίσουν το παιχνίδι οι Τούρκοι, θα πρέπει να πάρουν όσα περισσότερα μαρκεράκια λεηλασιών από την κατοχή του εχθρού και ίσως την κυριότητα  μιας  – δυο πόλεων. Θα πρέπει να χτυπήσουν βαθιά μέσα στις βυζαντινές περιοχές ώστε να πάρουν τα «ζουμερότερα» μαρκεράκια λεηλασίας, και στη συνέχεια να τα φέρουν πίσω. Όμως οι στοίβες από μαρκεράκια λεηλασίας κάνουν σημαντικά πιο αργή την κίνηση και επιπλέον δυσκολεύουν πολύ την απεμπλοκή από τυχόν μάχη. Θα πρέπει να προσπαθήσουν να καταστρέφουν τις δυνάμεις του εχθρού στο «πήγαινε» αλλά όχι στο «έλα».

cru1

Για φτάσουν στην επιτυχία οι Βυζαντινοί, θα πρέπει να σταματήσουν τους Τούρκους. Οι μάχες στην αρχή θα είναι δύσκολες, καθώς υστερούν σε αριθμούς, αλλά από την άλλη δεν μπορούν να κάνουν και τα «στραβά μάτια» στις ληστρικές επιθέσεις του τουρκικού ελαφρού ιππικού! Η περιστασιακή εμπλοκή είναι μια καλή τακτική. Επίσης, αν ο εχθρός διεισδύσει – και θα το κάνει – τότε καλό θα είναι οι Βυζαντινοί να φράξουν τις διόδους διαφυγής του, έτσι ώστε να περιμένουν την άφιξη του Αυτοκρατορικού Στρατού. Με τον Αλέξιο επι κεφαλής, έχουν πολύ καλές πιθανότητες νίκης εναντίων μιας ανάλογης εχθρικής δύμανης.

Μπορώ κι εγώ να συμμετέχω;

Αν η παραπάνω περιγραφή σας κίνησε την περιέργεια ή ακόμα καλύτερα σας έξαψε την φαντασία σας, τότε μπορείτε να έχετε κι εσείς μια θέση σε αυτήν την εκστρατεία!

Μην διστάσετε να μας αποστείλετε ένα μήνυμα στο dimitriosgaganis@gmail.com και να δηλώσετε την συμμετοχή σας!

Αλεξιάδα

9789603253365

Κι επειδή το χόμπυ μας έχει πολυσύνθετο χαρακτήρα, επιτρέψτε μου να σας συστήσω να διαβάσετε ένα αντίγραφο της Αλεξιάδας, το οποίο είναι ένα βιβλίο για τη ζωή και τους χρόνους του αυτοκράτορα Αλέξιου Κομνηνού, γραμμένο με μεράκι από την κόρη του, Άννα Κομνηνή. Το βιβλίο αυτό, θα σας προσδώσει μια βαθιά γνώση για την συγκεκριμένη περίοδο που πιστέψτε με θα σας συναρπάσει και θα σας καταπλήξει. Κάθε εκστρατεία που έλαβε χώρα από το 1081 μ.Χ. έως και το 1118 μ.Χ. σε στεριά και θάλασσα καλύπτεται λεπτομερώς. Αλλά ακόμα και για εκείνους που θα ήθελαν μάθουν για έναν από τους πιο υπέροχους πολιτισμούς που υπήρξαν ποτέ στην ανθρωπότητα, τον βυζαντινό, αυτό το βιβλίο το συστήνω ανεπιφύλακτα!

Advertisements

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Εκστρατεία: Αλέξιος 1113 μ.Χ.

  1. Παράθεμα: Αλέξιος 1113 μ.Χ. » Homo Informaticus

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.