ALTAR OF FREEDOM – Αμερικάνικος Εμφύλιος(1861-1865)

Πρώτες εντυπώσεις (Ιανουάριος του 2015), από τον Βαγγέλη Μηλιαράκη

12805782_10207915153188472_761377922779333088_n

Το Altar of Freedom (AoF) είναι ένα σύστημα κανόνων για τον Αμερικανικό Εμφύλιο πόλεμο (1861-1865), που φιλοδοξεί να επιτρέψει σε δύο ή περισσότερους παίκτες να αναπαραστήσουν μεγάλες μάχες της περιόδου όπως το Antietam, το Gettysburg, το Chancellorsville κτλ. σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Γενικά
Το βιβλίο διατίθεται σε έντυπη μορφή αλλά και σε μορφή pdf. Έχουν ήδη κυκλοφορήσει 2 ξεχωριστές εκδόσεις με 18 σενάρια μαχών η καθεμία. Η  έκδοση All Quiet on the Potomac έχει μάχες από το ανατολικό και η Atlanta is Ours από το δυτικό μέτωπο.

Στο AoF η κάθε βάση αντικατοπτρίζει μια ταξιαρχία και ο μικρότερος βαθμός διοικητή που απεικονίζεται στο παιχνίδι είναι ο διοικητής Σώματος Στρατού.

Οι μάχες και οι έφοδοι γίνονται με πολύ απλό τρόπο προσθαφαιρώντας 4-5 παράγοντες κάθε φορά.

Η καρδιά των κανόνων, εκεί που επικεντρώνεται περισσότερο από οτιδήποτε άλλο ο σχεδιασμός του παιχνιδιού είναι το Command & Control, δηλαδή το σύστημα διοίκησης και ελέγχου των μονάδων.

Την προτεραιότητα στις κινήσεις, παίρνει η μεραρχία όπου θα έχει το υψηλότερο «ποντάρισμα» από μια δεξαμενή πόντων διοίκησης που διαθέτει ο κάθε διοικητής. Η δεξαμενή αυτή ποικίλει ανάλογα τον διοικητή και τη μάχη και είναι διαφορετική για κάθε σενάριο. Ο παίκτης «ξοδεύοντας» από τους διοικητές του τους πόντους αυτούς, ελπίζει ότι θα καταφέρει μέχρι να τελειώσει ο γύρος να κινήσει τις μονάδες του αν και τις περισσότερες φορές δεν το καταφέρνει για όλες στον ίδιο γύρο.

Ο «χρόνος» του γύρου τελειώνει είτε επειδή όλες οι κινήσεις των μονάδων εκατέρωθεν ολοκληρώθηκαν, είτε επειδή ο παίκτης που έχει τον έλεγχο του χρόνου (διαδικασία που παρατείνει ή συρρικνώνει τον χρόνο/ φάσεις του γύρου στο παιχνίδι) επέλεξε να τον ολοκληρώσει με μια διαδικασία (πολύ όμορφη κι αυτή) που αφαιρεί κομάτια του από τον διαθέσιμο αρχικό.Όταν ο «χρόνος» με αυτή τη διαδικασία μηδενιστεί τότε ο γύρος τελειώνει κι όσα πονταρίσματα δεν κατάφεραν μέχρι εκείνη τη στιγμή να κινηθούν δεν θα το πράξουν.

Επάνω στο τραπέζι…
Παίξαμε 3 παίκτες και ο καθένας είχε τη διοίκηση ενός σώματος στρατού όπως προέβλεπε το σενάριο. Μάθαμε τους κανόνες των 20 σελίδων με μια ανάγνωση (την προηγούμενη ημέρα) και παίζοντας τον πρώτο γύρο του παιχνιδιού σε λιγότερο από 10 λεπτά. Παίξαμε σχεδόν απροβλημάτιστα ένα ιστορικό σενάριο (Battle of Second Kernstown) με 2 σώματα στρατού από τη μεριά των Νοτίων και 1 από την μεριά των Βορείων και τελειώσαμε σε λιγότερο από 2 1/2 ώρες.

Γενικά τσουλάει πολύ εύκολα και απροβλημάτιστα. Γρήγορα, αρχίζεις να αισθάνεσαι σαν διοικητής μεγάλων μονάδων. Ένας λόγος είναι το ότι θες να κάνεις πολλά και γρήγορα αλλά αυτό δεν είναι εφικτό έτσι απλά (όπως σε ένα συνηθισμένο παιχνίδι) γιατί είτε δεν φτάνουν οι πόντοι διοίκησης είτε δεν προλαβαίνεις επειδή ο αντίπαλος επέλεξε να τελειώσει τον γύρο νωρίτερα από ότι περίμενες! Άλλος λόγος που σε κάνει να συνειδητοποιείς πως βλέπουν οι στρατηγοί τους στρατιώτες τους, είναι ότι, παρά το ότι οι μονάδες είναι μια προς μια αξιολογημένες (ανάλογα το πλήθος και την ποιότητα τους έχουν παράγοντες + – που επηρεάζουν την μαχητικότητα τους) σύντομα αφήνεις κατά μέρος τους μικρο-υπολογισμούς και τις αντιμετωπίζεις όλες απλώς σαν…ταξιαρχίες που πρέπει να τις σπρώξεις να κάνουν αυτό που έχεις σχεδιάσει ασχέτως της δυναμικότητας τους.

Συμπέρασμα
Νομίζω ότι το παιχνίδι πετυχαίνει το στόχο που έχει θέσει εξ’ αρχής ο συγγραφέας του και το συστήνω ανεπιφύλακτα σε κάθε παίκτη που θα ήθελε κάποιο διαφορετικό σαν προσέγγιση wargame για μάχες πραγματικά «μεγάλες» που για να κριθεί ο νικητής εστιάζουν στην διοίκηση και στον έλεγχο και όχι σε ανταλλαγή πυρών των μονάδων.

Και κάτι τελευταίο: το παιχνίδι αποδίδει παίζοντας το με κάθε ένα παίκτη να παίζει το ρόλο ενός (τουλάχιστον) διοικητή σώματος στρατού. Με αυτόν τον τρόπο ο παίκτης/ C-in-C, βιώνει στην πράξη την «μουρμούρα» του εκάστοτε υφιστάμενου του όταν του ζητά διαρκώς ενισχύσεις και διαταγές να προχωρήσει προς την…προσωπική του καταξίωση αδιαφορώντας για τις υπόλοιπες διοικήσεις!
Advertisements